Am creat acest blog pentru a impartasi acele retete cu care am crescut si imi plac cat si retete incercate de-a lungul timpului. Sunt retete simple cat si retete cu un grad mediu de dificultate.*Bucataria mica face casa mare****
1). Într-un bol mare se amestecă toate ingredientele fără unt. A nu se ameteca mult. Daca aluatul are câteva cocoloașe mici este bine, astfel va ieși o clătită pufoasă. Aluatul se lasă 5 minute să stea.
2). Se preîncălzește o tigaie la foc mediu. Se unge cu puțin unt pentru a nu se lipi clătita.
3). Se ia aluatul cu un polonic și se fac mici discuri.( Se pot face cât de mici sau mari se dorește).
4). Când clătita începe să facă baloane de aer atunci este timpul să se întoarcă clătita pe cealaltă parte. Clătita se întoarce cu o spatulă.
*Clătitele se pot mânca cu: gem, nutela, sirop, frișcă....etc.
3/4 cană căpșuni tăiate în bucăți din care se face piure
coaja și zeama de la o portocală
1 cană zahăr
2 ouă
1 cană căpșuni proaspete, tăiate în bucăți mici
Modul de preparare:
1). Se preîncălzește cuptorul și se pregătesc câteva tăvi de brioșe cu hârti pentru brioșe și se pune deoparte.
2). Într-un bol se amestecă, făina, sarea, praful de copt și se dă deoparte.
3). Folosind un blender se face piure de căpșuni din cantitatea de 3/4 . Piureul se trece printr-o sită pentru a scapa de micile semințe și se pune deoparte.
4). Într-un bol mic se amestecă cana de căpșuni tăiate în bucăți mici și se amestecă cu 1/4 cană de făină. Se dă deoparte.( Acest pas este necesar pentru ca în acest mod căpșunile nu se vor mai duce la fundul brioșei)
5). Într-un bol mare se amestecă untul cu zahărul cam 2-3 minute. Se adaugă cele două ouă și se amestecă. Se adaugă coaja, zeama și piureul de capșuni și se amestecă până se combină.
6). Se adaugă ingredientele uscate și se amestecă. A nu se amesteca prea mult pentru a nu se activa glutenul din făină.
7). Se adaugă căpșunile și se amestecă cu grijă.
8). Cu o cupă de înghețată se ia aluat și se pune umple fiecare formă de brioșă.
9). Brioșele se coc 20-22 de minute sau până când scobitoarea iese curată.
1/2 cană picături de ciocolată amăruie sau ciocolată ruptă în bucăți mici
Modul de preparare:
1). Într-o crăticioară se pune frișca lichidă și nalbele.
2). Crăticioara se pune pe foc și se amestecă cu o lingură de lemn până ce nalbele sau topit( nu va dura mult, 1-2 minute). A nu se fierbe.
3). Când nalbele sau topit se stinge focul și se adaugă ciocolata(datorită temperaturi ridicate ciocolata se va topi). Se lasă 2 minute după care se amestecă.
4). Se amestecă până ce ciocolata sa topit.
5). Budinca se pune în cupe de înghețată și se dă la frigider pentru 15-20 de minute. Budinca se poate servi cu fructe proaspete și fulgi de ciocolată.
1). Se preîncălzește cuptorul. Se ia o formă rotundă de copt și se unge cu ulei și se tapetează cu făină și se dă deoparte.
2). Într-un bol mare se mixează untul cu zahărul cam 3-4 minute. Se adaugă și ouale și se amestecă cam 2 minute până devine o compoziție aerată.
3). Se adaugă smântâna și vanilia și se amestecă până se combină.
4). Se adaugă făina, praful de copt, sarea, expresso, bicarbonatul de sodiu și cacao și se amestecă. În timp ce se amestecă ingredientele uscate se adăugă și laptele. Se amestecă până se combină. A nu se amesteca prea mult.
5). Aluatul se pune în tava unsă și tapetată cu făină. Se da la cuptor și se coace până ce scobitoarea iese curată.
6). Se lasă să se răcească complet.
** Prăjitura se poate decora cu ciocolată amăruie și fulgi de ciocolată albă.
Ingrediente:
113 gr. ciocolată amăruie
1/3 cană frișcă lichidă
1 lingură unt la temperatura camerei
1/4 sare
Modul de preparare:
1). Într-o crăticioară se pune frișca lichidă și se aduce pâna la punctul de fierbere.
2). Ciocolata se pune într-un vas de ceramică. Peste ciocolată se adugă frișca și se lasă 1 minut. După 1 minut se adaugă untul și se amestecă până se topește toată ciocolata.
3). Se toarnă ciocolata peste prăjitură și se lasă să se întărească.
1). Se preîncălzește cuptorul și se pregătesc câteva tăvi cu hârti de brioșe.
2). Într-un bol se amestecă făina, praful de copt și sare și se pune deoparte.
3). Într-un alt bol se mixează untul și zahărul până devine o mixtură cremoasă. Se adaugă vanilia și cele două ouă și se amestecă. Se adaugă și făina și se începe să se amestece. În timp ce amestecăm compoziția cu făina se adăugă și laptele puțin câte puțin. Se amestecă până se combină. A nu se amesteca mult.
4). Se umple fiecare hârtie de brioșă cam trei sferturi deoarece vor crește. Brioșele se dau la cuptor cam 18-20 minute sau până când trece de testul cu scobitoare. A se lăsa la răcit complet.
5). După ce brioșele sau răcit se face o gaură în fiecare brioșă.
6). Ciocolata se pune câteva minute la topit în cuptorul cu microunde. Se face și frișca și se dă la rece.
7). Un sfert din frișcă se amestecă cu o parte din ciocolata topită.
8). În fiecare brioșă se pune ciocolată topită peste care se adaugă frișca cu ciocolată.
1). Într-un bol se amestecă: făina, cacao, praf de copt, espresso, sarea și se dă deoparte.
2). Într-un alt bol se amestecă untul și zahărul câteva minute până când zahărul sa topit. Se adaugă cele două ouă și vanilia. Se amestecă până devine ca o cremă deschisă la culoare.
3). Se adaugă ingredientele uscate și se amestecă până se combină.
4). Compoziția se pune într-un bol și se acoperă cu folie de plastic. Se dă la frigider minim 3 ore sau se lasă peste noapte.
5). Se preîncălzește cuptorul și se pregătesc câteva tăvi cu hârtie de pergament și se pun deoparte.
6). Cu o cupă mică de înghețată sau o linguriță se ia compoziție și se formează mici bile care se dau prin zahărul pudră. Se pun în tavă la câțiva cm distanță.
7). Fursecurile se coc între 10 -12 minute. A se lăsa să se răcească complet înainte de servire.
1). Se preîncălzește cuptorul și se pregătesc câteva tăvi.( Tăvi se ung cu unt topit și se dau la rece. Astfel fursecurile se vor lipi de untul întărit și nu vor mai fi probleme cu presa de fursecuri.)
2). Într-un bol se mixează untul și crema de brânză 1 minut.
3). Se adaugă gălbenușul, zahărul și vanilia și se amestecă încă un minut. Se adaugă făina și sarea și se amestecă până când rezultă o cocă.
4). Coca rezultată se pune într-un aparat de fursecuri. Fursecurile se pun la distanță unul de celălalt.
5). Tava cu fursecuri se pune pe grătarul din mijloc al cuptorului și se coace cam 10 minute sau până când marginile frusecurilor sunt auri. Se lasă să se răcească complet înainte să fie servite.
coaja rasă de la o portocală( opțional)(se poate înlocui cu conținutul unei păstăi de vanilie)
1 ou bătut cu o lingură de lapte sau apă
Modul de preparare:
1). Se pregătesc câteva tăvi cu foi de pergament și se dă deoparte.
2). Într-un bol se amestecă cele două tipuri de zahăr și coaja de portocală.
3). Pe blatul de lucru se presară amestecul de zahăr. Se pune o bucată de foietaj peste și se întinde puțin cu făcalețul( în acest mod zahărul se va lipi de foietaj) după care se unge toată suprafața foietajului cu oul bătut.
4). Se presară o parte din amestecul de zahăr pe suprafața unsă cu ou( trebuie să mai rămână o parte din zahăr pentru a doua bucată de foietaj).
5). Se începe să se ruleze aluatului de foietaj din ambele părțile exterioare către mijloc sau câte o parte pe rând. După ce aluatul a fost rulat, cu o pensulă se unge puțin ou bătut la mijlocul aluatului( între cele două părți) pentru ca aluatul să se lipească.
6). Aluatul se taie rondele cam de 2 cm jumătate. La fel se procedează și cu a doua bucată de aluat.
7). Palmieri se asează în tavă. Tava se dă la congelator pentru 15 minute.
8). Se preîncălzește cuptorul. După cele 15 minute se ia tava cu palmieri din congelator și se baga imediat în cuptorul preîncălzit. Palmieri se coc cam 20 de minute sau până când marginile devin auri spre brune. Palmieri se lasă să se răcească complet înainte de servire.
2). Maiua se amestecă cu restul de lapte, zahărul, iaurtul, coajă de lămâie, oul și praful de sare.
3). Se adaugă făina și se frământă bine. Aluatul trebuie sa fie moale și trebuie frământat energic până când se desprinde de mâini( cam 12-15 minute).
4). Aluatul se pune într-un bol cu făină. Se presară puțină făină deasupra. Bolul se acopera cu folie de plastic și se pune într-un loc călduț până își dubleză volumul.
5). Aluatul se întinde pe o suprafață preserată cu făină. Se taie discuri de aluat cu un cerc.
6). Gogosile se prăjesc imediat. Numai este nevoie să le mai lăsăm încă o dată la crescut deoarece vor crește suficient în tigaie.
7). Gogosile se prăjesc în ulei încins. După ce sau prăjit pe ambele părți se scot pe servețele de hârtie pentru a se absorbi excesul de grăsime( gogoșile nu vor absorbi mult ulei).
8). Gogoșile se pot umple cu gem, dulceață sau nutella( după preferință).